DOKTER DEEN
terug

Maria Deen is de huisarts van Vlieland. Zeventien jaar geleden was ze als gynaecoloog werkzaam in het UMCG en zwanger van haar jongste dochter. Toen haar echtgenoot Sven opeens verdween, kon ze haar carrière, huishouden en kinderen niet combineren en greep ze de mogelijkheid de huisartsenpraktijk van Vlieland over te nemen met beide handen aan.

Ze is een allround arts, die veel meer kan en doet dan de gemiddelde receptjes-en-verwijzingen-schrijvende huisarts aan wal. Haar huisartsenpraktijk is meer een klein ziekenhuisje, met een eigen apotheek en een operatiekamer voor kleine ingrepen die Maria zelf uitvoert. Als de dierenarts weg is, worden ook de dieren op het eiland in geval van nood door Maria behandeld en als het nodig is fungeert ze als tandarts. Daarnaast is ze maatschappelijk werker, verloskundige en psychiater van deze kleine gemeenschap. Maria komt vaak voor moeilijke keuzes te staan. Voor noodgevallen is er een helikopterverbinding, maar die is niet altijd op tijd of kan helemaal niet komen. Kostbare tijd waarin Maria levensbelangrijke beslissingen moet nemen.

Vlieland telt ongeveer 1200 vaste bewoners. Daarnaast zijn er de toeristen: kampeerders, hotelgasten en huisjeshuurders en de nouveaux riches, artiesten, kunstenaars, schrijvers en tv-sterren die hun tweede huis op het eiland hebben. De echte "Eilanders" zijn een eigenzinnig volk, waarvan we enkelen in de serie goed leren kennen. Als huisarts heeft Maria een centrale rol in de gemeenschap, waar andere normen en waarden heersen dan aan de vaste wal en waar de sociale controle groot is. Maria is daarbinnen dé vertrouwenspersoon.


Foto's: © Mark de Blok