KOPENHAGEN (Michael Frayn)
terug

Kopenhagen met Bram van der Vlugt, Liz Snoijink en Stefan de Walle in regie van Peter Tuinman ging op zaterdag 7 februari 2009 in première in de Koninklijke Schouwburg. Kopenhagen was de laatste productie in de serie Topstukken. Kopenhagen werd door de pers unaniem lovend ontvangen. Ook het publiek heeft haar waardering voor Kopenhagen uitgesproken en de voorstelling bekroond met de Toneel Publieksprijs 2009. Kopenhagen is het afgelopen half jaar door meer dan 22.750 bezoekers gezien. Het merendeel van de voorstellingen was dan ook uitverkocht. Kopenhagen is vanaf donderdag 26 augustus 2010 weer te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Twee briljante nucleaire wetenschappers treffen elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kopenhagen. De Deense jood Niels Bohr en de Duitse Werner Heisenberg. De twee mannen zijn aan elkaar verbonden door vriendschap, ambitie en de splitsing van een atoom. Ze worden van elkaar gescheiden door afkomst en oorlog. De vraag waar alles om draait: heeft Heisenberg, na overleg met Bohr, voorkomen dat de Nazi's de Tweede Wereldoorlog zouden beslechten met een atoombom? Of was het uitblijven van dat beslissende wapen enkel te danken aan zijn onvermogen?

Michael Frayn schreef een briljante tekst over wat er zou kunnen zijn voorgevallen en besproken op die historische ontmoeting. In snelle, vernuftige dialogen worden diepgravende vragen gesteld - vragen die ons meevoeren naar de kern èn de broosheid van ons menselijk bestaan.

Kopenhagen is de herneming van een veelgeprezen voorstelling die tien jaar geleden uitkwam en destijds door te weinig mensen gezien kon worden. Bram van der Vlugt kreeg voor zijn vertolking van de Deense fysicus de Louis d'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol. Van der Vlugts vijfenzeventigste verjaardag willen wij vieren met een reprise van deze bijzondere productie. Kopenhagen behoort tot één van de twee geselecteerde Topstukken van dit seizoen.